een vrijwilliger woelt de aarde om in de groentetuin
een vrijwilliger woelt de aarde om in de groentetuin

Over Hortus Populus

Lichtgroen verloop naar transparant - links
Lichtgroen verloop naar transparant - links

De Romeinse tuin voor duurzame teelt en gezonde voeding

Samen met andere organisaties strijdt Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk voor een gezondere gemeenschap.

Dat doen we hier, bij Hortus Populus in Bodegraven. We motiveren buurtbewoners om bewust te eten en tijd in de natuur door te brengen.

Duurzaam

Lokale, onbespoten teelt en hernieuwbare energie.

Bij de Hortus gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. We hebben zonnepanelen, maken zelf compost en besparen water met een duurzaam irrigatiesysteem.

Betrokken

Vrijwilligerswerk, workshops, lezingen en open dagen.

De Hortus is een ontmoetings-plek voor vrijwilligers, buurt-genoten en ondernemers. Je kunt bij ons terecht voor creatieve workshops, leerzame lezingen en gezellige open dagen.

Onderwijs

Activiteiten en lesprogramma's.

We hebben een lesprogramma ontwikkelt in samenwerking met het leefstijlakkoord. Het programma omvat alle vier de seizoenen en biedt zowel theorie als praktijklessen. Naast dit programma verzorgen we ook losse lessen en excursies voor basisscholen.

icoon in groen en zwart van drie blaadjes in een cirkel
icoon in groen en zwart van drie blaadjes in een cirkel
icoon in groen met zwart-wit van hoofddeksel universiteit
icoon in groen met zwart-wit van hoofddeksel universiteit
icoon in groen en zwart van twee zwaaiende mensen
icoon in groen en zwart van twee zwaaiende mensen

Pijlers

De Hortus is niet alleen een gezellige moestuin, zeker niet!

Wit vierkant
Wit vierkant

Informeren, inspireren en motiveren

Samen bereiken we meer. Als je ons initiatief interessant vindt, dan kun je Land van OnsAardpeerSlow Food en Velt waarschijnlijk ook waarderen.

Deze organisaties stimuleren biodiversiteit en ecologisch koken. De Transitiecoalitie Voedsel zoekt naar een duurzaam evenwicht tussen voedselproductie en biodiversiteit. De Voedselfamilies van de provincie Zuid-Holland doen hetzelfde op lokaal niveau.

Community Supported Agriculture (CSA) en Toekomstboeren zijn betrokken bij het Groenboerenplan en zetten zich in voor duurzame landbouw en een eerlijke beloning voor boeren.

Een Romeins
onderkomen

2018

De bloemenweide is aangeplant en we verwelkomen Theo Klomp als onze vaste tuinman. Stukje bij beetje nemen we steeds meer grond in gebruik. We werken samen met Slow Food en ontvangen bezoekers op open dagen.

In het voorjaar worden we verrast met fantastisch nieuws: architect Gert Jacob de Graaf mag aan de bouw van de Cohortus beginnen! Een passende stek voor onze fijne vrijwilligers

2019

In het voorjaar bieden we voor het eerst groenteabonnementen aan. Er worden er 20 afgenomen, dat begint goed!

2020

Iedere week geven we 50 abonnementhouders vier soorten groenten mee. Gelukkig krijgen we hiervoor een beetje hulp van andere biologische tuinders uit de regio.

Op 26 januari 2016 krijgt Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk toestemming van de gemeente om een stuk grond in gebruik te nemen, voor een periode van 7 jaar. Het terrein ligt aan de rand van Bodegraven, is 2,5 ha groot en bestaat uit een weiland met twee eilanden en een perceel.

2016

We laten er geen gras over groeien en gaan meteen aan de slag! De Romeinse groente- en kruidentuin wordt op het achterste eiland aangelegd, omringd door struiken die van nature in Zuid-Holland voorkomen.

2017

Het eerste eiland is omgetoverd tot boomgaard en we hebben een kas gebouwd waar we kunnen voorzaaien.

Het vooruitzicht

2023

De Hortus is opgenomen als struinpunt op de Tuinhommel Route en de Vlinder Fladder Route van Struinen en Vorsen. Stap op de fiets en verken de omgeving, we staan op de kaart!

Tot 2028

De overeenkomst met de gemeente is mondeling verlengd tot 2028. We hopen dat de Hortus als onderdeel van de geplande nieuwbouwwijk mag blijven.

Voortgang

De Hortus in vogelvlucht

Hortus Populus is
mede mogelijk gemaakt door

Stichting BONAZ

Vrienden van de Hortus

kleurrijk veldboeket uit de bloementuin van hortus populus
kleurrijk veldboeket uit de bloementuin van hortus populus

Stichting BONAZ | Positive Solutions

Martijn Plomp | Richard Kippersluis | Jos en Marijke den Besten