HORTUS POPULUS

De Hortus populus is een plek waar er gezamelijk, biologisch zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest getuinierd wordt door verschillende mensen. Het verschil met een volkstuincomplex is het gezamelijke aspect. Met elkaar en voor elkaar telen we groente, kruiden en bloemen en met de opbrengst van de verkoop kopen we weer zaad en plantgoed.

Lokaal voedsel is een belangrijk thema: we kweken gezonde producten, we besparen voedselkilometers, we versterken de lokale economie. Maar we hebben nog veel meer thema’s: we creëren zinvol werk voor mensen die op de arbeidsmarkt slecht uit de voeten kunnen, we stimuleren mensen om in beweging te komen, het is educatief voor jong en oud, en we versterken de sociale banden. Mensen worden weer blij en gezond in het groen. We stimuleren de biodiversiteit daar waar anders grond braak zou liggen.

TUIN VAN HET VOLK

De naam van de tuin laat zien dat er een link wordt gelegd naar het Romeinse verleden van Bodegraven. Hortus is het woord voor tuin in het latijn. Populus betekent het volk. De juiste vervoeging zou Hortus populi = tuin van het volk zijn. Maar dat klinkt niet zo lekker dus hebben we gekozen voor hortus populus waarbij het US in het logo ook weer naar het gezamelijke verwijst.

Planten hebben naast een nederlandse naam ook een naam in het latijn. Populus is de naam in het latijn van de populier. De slanke, zuilvormige bomen die de entree verbijzonderen zijn Italiaanse populieren en zijn ook verwerkt in het logo. In het oude Rome heeft men veel populieren aangeplant. Het was dus een populaire boom, een ‘arbor populi’, waarvan het ruisen van de bladeren op het geroezemoes van het volk in de stad leek.

LIMESNIEUWS

“Death or the gladioli”

‘In Nederland hebben we een gezegde: de dood of de gladiolen’, legde Van Gaal uit. ‘Het betekent alles of niets. Je bent dood of je ontvangt de gladiolen. In bekerwedstrijden gaat het ook zo. Je kunt winnen en je kunt verliezen. Dit is voor ons ook een ‘gladioli-game’, en dat is niet alleen zo in Engeland. Ook in Spanje en Nederland krijgt een topclub veel kritiek als in de beker een vroege uitschakeling volgt.’

Van Gaal gebruikte de uitdrukking ook al eens in Duitsland in zijn tijd als trainer van Bayern München. Toen sprak hij van ‘der Tod oder die Gladiolen’. Maar weet Lois wel waar hij over praat?

Bij sommige sporten, bijvoorbeeld de wielersport, de wandelvierdaagse of voetbal, is ‘de dood of de gladiolen’ een veel gebruikte uitdrukking. Het

betekent zoiets als ‘overwinnen of ten ondergaan’, maar dan wel heroïsch Gladiolen zijn niet zomaar verbonden aan deze uitspraak.

Gladiolen komen van oorsprong uit ZuidAfrika en heten ook wel zwaardlelies. Die naam dankt de bloem aan haar vorm, dat op een zwaard lijkt. Een Romeins zwaard heet ook wel Gladio en daar komt weer het woord Gladiator vandaan.
Na een gevecht in de Arena tussen twee gladiatoren ging het letterlijk om de dood of de gladiolen. Een gladiator kon ofwel worden gedood ofwel hij wist te overleven. Overleefde hij, dan werd hij bedolven onder de gladiolen. Met Gladiolen zeg je dus eigenlijk ‘gefeliciteerd, je hebt het overleefd.’ De bloem is dan ook het symbool van kracht en overwinning.

Bronnen: rtl.nl/(/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/ tuin/)/hui…

VOLK OP DE HORTUS

De Hortus populus is een initiatief van Stichting Duurzaam Bodegraven Reeuwijk. Esther van den Bor heeft de eerste groente op de tuin gezaaid en zien groeien.

ALS HET REGENT

Op de Hortus populus werken mensen met verschillende achtergronden aan een productief voedsellandschap. Deze variatie in kennis is de stuwende kracht achter de groei van de tuin.

OF DE ZON SCHIJNT

De Hortus populus biedt ontspanning en educatie aan alle leeftijden in een inspirerende groene omgeving. Voor iedereen is er wel wat te doen op de tuin.
Deelnemen aan de oogst??
 
Voer je gegevens in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Zodra je bovenstaand formulier hebt ingevuld nemen wij zo spoedig contact met je op nemen.