HORTUS POPULUS

De Hortus populus is een plek waar er gezamelijk, biologisch zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest getuinierd wordt door verschillende mensen. Het verschil met een volkstuincomplex is het gezamelijke aspect. Met elkaar en voor elkaar telen we groente, kruiden en bloemen en met de opbrengst van de verkoop kopen we weer zaad en plantgoed.

Lokaal voedsel is een belangrijk thema: we kweken gezonde producten, we besparen voedselkilometers, we versterken de lokale economie. Maar we hebben nog veel meer thema’s: we creëren zinvol werk voor mensen die op de arbeidsmarkt slecht uit de voeten kunnen, we stimuleren mensen om in beweging te komen, het is educatief voor jong en oud, en we versterken de sociale banden. Mensen worden weer blij en gezond in het groen. We stimuleren de biodiversiteit daar waar anders grond braak zou liggen.

TUIN VAN HET VOLK

De naam van de tuin laat zien dat er een link wordt gelegd naar het Romeinse verleden van Bodegraven. Hortus is het woord voor tuin in het latijn. Populus betekent het volk. De juiste vervoeging zou Hortus populi = tuin van het volk zijn. Maar dat klinkt niet zo lekker dus hebben we gekozen voor hortus populus waarbij het US in het logo ook weer naar het gezamelijke verwijst.

Planten hebben naast een nederlandse naam ook een naam in het latijn. Populus is de naam in het latijn van de populier. De slanke, zuilvormige bomen die de entree verbijzonderen zijn Italiaanse populieren en zijn ook verwerkt in het logo. In het oude Rome heeft men veel populieren aangeplant. Het was dus een populaire boom, een ‘arbor populi’, waarvan het ruisen van de bladeren op het geroezemoes van het volk in de stad leek.

Slow Food en Hortus Populus samen op de bres  voor eerlijke smaak en biodiversiteit.

LIMESNIEUWS

Zaterdag 11 mei was de aftrap voor samenwerking Slow Food Groene Hart en Hortus Populus. In de Romeinse tuin zijn na een inleiding van Carla Glorie van Slow Food Groene  Hart door vrijwilligers de Stiense bonen en Soldaten boontjes gelegd. Gewassen die vroeger heel bekend waren in Nederland maar nu verloren dreigen te gaan.

De doelstellingen van Slow Food Nederland en van de Hortus Populus komen sterk overeen: Gezonde, smaakvolle groenten, geteeld met respect voor de natuur en voor een eerlijke prijs geproduceerd en gekocht. Waarbij ook aandacht is voor biodiversiteit.

Juist op het punt van biodiversiteit ontdekte we dat we elkaar kunnen versterken. De Ark van de Smaak is een project binnen Slow Food met als doel om de biodiversiteit te behouden en te herstellen. De diversiteit in gewassen neemt in hoog tempo af, wat een risico is voor de toekomst van ons voedselsysteem. Als bepaalde rassen verdwijnen, krijgen we deze niet zomaar meer terug. Een grote biodiversiteit maakt ons voedselsysteem flexibel en toekomstbestendig.
Samen zijn we op zoek gegaan naar gewassen uit de Ark van de Smaak, die geteeld zouden kunnen worden in de Hortus Populus. Bijzondere gewassen met ieder zijn eigen verhaal. Zo zijn we uitgekomen op gagel, Champagne rode rabarber, eeuwig moes, Leidsche hangers, Sint-Jans ui, Stiense bonen en Soldaten boontjes.  Alleen de namen spreken al tot de verbeelding.

In de tuin staan informatiebordjes bij de gewassen uit de Ark van de Smaak. Wij hopen dat door deze gewassen te telen, het verhaal erover te vertellen, ze samen te oogsten en te eten. De “bijna vergeten” gewassen weer worden herontdekt.

Meer informatie:

www.slowfood.nl     groenehart@slowfood.nl  Carla Glorie 06-46490187

www.hortuspopulus.nl  info@hortuspopulus.nl  Esther van de Bor

VOLK OP DE HORTUS

De Hortus populus is een initiatief van Stichting Duurzaam Bodegraven Reeuwijk. Esther van den Bor heeft de eerste groente op de tuin gezaaid en zien groeien.

ALS HET REGENT

Op de Hortus populus werken mensen met verschillende achtergronden aan een productief voedsellandschap. Deze variatie in kennis is de stuwende kracht achter de groei van de tuin.

OF DE ZON SCHIJNT

De Hortus populus biedt ontspanning en educatie aan alle leeftijden in een inspirerende groene omgeving. Voor iedereen is er wel wat te doen op de tuin.
Deelnemen aan de oogst??
 
Voer je gegevens in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Zodra je bovenstaand formulier hebt ingevuld nemen wij zo spoedig contact met je op nemen.